Alzheimerio mėnesio programa „Kalbėkime apie demenciją“

2021 m. rugsėjo 6 d.

#pažinkdemenciją, #pažinkAlzheimerį, #KnowDementia, #KnowAlzheimers

 

Dažnai baimė kyla iš nežinojimo. Viena iš temų, kuri Lietuvoje išties yra susijusi su nerimu ir baime – demencija. Asociacija „Demencija Lietuvoje“ kartu su partneriais rugsėjo mėnesį, kuris visame pasaulyje yra minimas kaip Alzheimerio ligos mėnuo, pradeda įgyvendinti programą „Kalbėkime apie demenciją“, kuria siekiame mažinti su demencija susijusią baimę ir stigmą.

Apie demenciją kviesime kalbėti skirtingoms sritims atstovaujančius žmones, veikiančius šioje temoje arba turinčius su demencija susijusios patirties.

Programa „Kalbėkime apie demenciją“, kurią sudaro konferencija, seminarai, susitikimai, diskusijos, „Atminties ėjimas“, akcijos socialiuose tinkluose, yra skirta visiems, kurie nori daugiau sužinoti apie demenciją.

Tikimės, kad programa leis geriau pažinti, kodėl demencijos tema yra aktuali kiekvienam Lietuvos piliečiui. Žinodami daugiau galime sumažinti savo riziką išvystyti demenciją – nuo jos nė vienas iš mūsų nesame apsaugotas/a. Geriau suprasdami demenciją turinčių asmenų ir jų šeimos narių patirtis, galime prisidėti prie jų gerovės, rasti būdus juos palaikyti.

Sumažinkime tylą – nebijokime kalbėti apie demenciją!

 

 

Seminaras–diskusija „Demencija – kas tai?“ su dr. Greta Pšemeneckiene

Kada: 2021 m. rugsėjo 14 d., 12.00–13.00 val.

Kur: renginys vyks nuotoliniu būdu platformoje „Facebook“.

Renginys nemokamas, be registracijos.

Kartu su gydytoja-neurologe dr. Greta Pšemeneckienė aptarsime demenciją kaip būklę – kas tai? Dažnai girdime sakant „senatvinė demencija”. Bet ar tikrai tai yra senatvinė liga? Kokios priežastys lemia, kad vieni žmonės išvysto demenciją, o kiti ne?

Kokios yra demencijos formos ir nuo ko jos priklauso? Senstame visi, tad, ar galime nuo šios būklės apsisaugoti? Kokie ženklai ir simptomai įspėja apie demenciją ir ką daryti juos pastebėjus?

Į šiuos ir kitus auditorijos užduotus klausimus mėginsime atsakyti diskusijoje su dr. Greta Pšemeneckiene. Renginio viešnia socialinė darbuotoja Deimantė Petkevičiūtė padės atsakyti į klausimus susijusius su šiandien esama pagalba demenciją turintiems asmenims ir jų globėjams.

 

 

KonferencijaDemencija, kaip visuomenės sveikatos prioritetas: ankstyvoji diagnostika“

Kada: 2021 m. rugsėjo 21 d. 12.00–13.30 val.

Kur: renginys vyks nuotoliniu būdu per zoom. Renginys nemokamas. Būtina registracija.

Sekite renginio naujienas – platformoje „Facebook“.

Tarptautinę Alzheimerio dieną (rugsėjo 21 d.) minime renginiu, kuris kviečia atkreipti dėmesį į vieną didžiausių XXI a. sveikatos, socialinių ir ekonominių iššūkių – demencijos sindromo paplitimą ir poveikį. 2017 m. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė pasaulinį veiksmų planą, kuriuo numatyta gerinti demenciją turinčių asmenų bei jų globėjų, šeimos narių gyvenimo kokybę, mažinant neigiamą demencijos poveikį šalių bendruomenėms ir visuomenėms. Valstybės, tarp jų ir Lietuva, vienbalsiai pritarė didelių užmojų siekiui iki 2025 m. pasiekti įvairių demencijos suvaldymo tikslų. Rugsėjo 21 d. Tarptautinė Alzheimerio ligos ir demencijos federacija (Alzheimer Disease International) skelbia 2021 m. ataskaitą, kurioje apžvelgiama, kaip užsibrėžti tikslai paverčiami realybe.

Vienas iš svarbiausių būdų atliepti su demencija susijusias problemas – laiku nustatyti demencijos diagnozę užtikrinant jos prieinamumą ir kokybę. Diskusijoje „Demencija, kaip visuomenės sveikatos prioritetas: ankstyvoji diagnostika“ kviečiame aptarti didžiausius demencijos nepavėluotos diagnostikos iššūkius, esamas galimybes ir patirtis.

Atsisiųsti konferencijos programą.

 

 

Atminties ėjimas

Kada: 2021 m. rugsėjo 21 d., nuo 16:00 iki 18.00 val.

Kur: Panemunės šilas, Panemunės paplūdimys (A. Smetonos al. 1, Kaune). Susirinkimo vieta – prie Lietuvos sporto universiteto (LSU) palapinės Panemunės paplūdimyje. Susipažinkite su ėjimo trasa (2,5 km ilgio trasa).

Atsisiųskite „Atminties ėjimo“ programą. Renginys nemokamas. Būtina registracija (registracija vyksta iki rugsėjo 19 d.).

Sekite renginio naujienos platformoje „Facebook“.

Lietuvos sporto universitetas, asociacija „Demencija Lietuvoje“, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir VšĮ „Socialiniai meno projektai“ visus kviečia į „Atminties ėjimą“. Kas yra „Atminties ėjimas“? „Atminties ėjimas“ kviečia pasivaikščioti gryname ore ir šioje „kelionėje“ geriau pažinti demencijos temą bei su ja susijusias patirtis. ueisime maždaug 2,5 km, stabtelsime stotelėse. Pasaulio sveikatos organizacija pažymi demencijos svarbą, atkreipdama dėmesį į didėjantį jos mastą ir tai, kad demencija yra septinta pagal aukų skaičių mirties priežastis pasaulyje.

Tačiau Lietuvoje šia tema itin mažai kalbama. Gal ir jūs niekada apie demenciją negirdėjote? Gal girdėjote, bet manote, kad tai yra vyresnių asmenų palydovas? O gal pažįstate žmogų, kuris turi demenciją?

Kviečiame ateiti ir pažinti su demencija susijusias patirtis, išgirsti, kodėl apie demenciją ir su ja susijusias rizikas svarbu žinoti kiekvienam! Prisijunkite, pakvieskite pažįstamus, padėkite mažinti su demencija susijusias baimes ir nuostatas.

„Atminties ėjimo“ stotelėse sutiksite žmones, išgirsite pasakojimus tų, kurie turi asmeninės ar darbinės su demencija susijusios patirties, galėsite užduoti klausimus ir sužinoti daugiau apie tai, kodėl ši tema aktuali kiekvienam. Išgirstus pasakojimus judesiu reflektuos šokėja Vasara Visockaitė.

Renginio metu rekomenduojame laikytis saugaus 2 m atstumo ir dėvėti nosį bei burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), jei neišlaikomas 2 m atstumas.

 

 

Diskusija „Muziejai ir Alzheimeris: pažinkime naują auditoriją“

Kada: 2021 m. rugsėjo 23 d., 18.00–19.00 val. 

Kur: renginys vyks nuotoliniu būdu platformoje „Facebook“. Renginys nemokamas, be registracijos.

Pranešimas anglų kalba bus verčiamas į lietuvių kalbą.

Sekite renginio naujienos platformoje „Facebook“.

 

Demenciją turinčių asmenų ir jų globėjų gerovė priklauso nuo bendruomenėje yra išplėtoto socialinių ir kultūrinių paslaugų tinklo. Tiek tarptautiniame kontekste, tiek Lietuvoje muziejų veikla vis labiau matoma kaip galinti reikšmintai prisidėti prie demenciją turinčių asmenų ir jų globėjų gyvenimo kokybės bei su demencija susijusios stigmos visuomenėje mažinimo.

Renginyje aptarsime, kodėl muziejų prieinamumas demenciją turintiems asmenims tampa gerovės sąlyga, kas yra reikal

inga, siekiant pradėti įgyvendinti muziejų prieinamumo programas, kodėl šių programų įgyvendinimas svarbu ne vien demenciją turintiems asmenims, bet patiems muziejininkams.

Diskusijos dalyvės:

 

 

Susitikimas su prof. Michaelu Hornbergeriu: „Fizinis aktyvumas, sportas ir demencijos rizikos mažinimas“

Kada: 2021 m. rugsėjo 28 d., 12.00–13.30 val.

Kur: renginys vyks nuotoliniu būdu platformoje „Facebook“. Renginys nemokamas, be registracijos.

Pranešimas anglų kalba bus verčiamas į lietuvių kalbą.

Sekite renginio naujienos platformoje „Facebook “.

Fizinis aktyvumas yra bene labiausiai ištyrinėta į modifikuojamus demencijos rizikos veiksnius dėmesį atkreipianti sritis. Reguliari fizinė mankšta ar kita širdies darbą ir raumenų veiklą skatinanti veikla gerina galvos smegenų ir viso organizmo

aprūpinimą deguonimi, gerina bendrą savijautą, suteikia teigiamų emocijų.

Renginys supažindins su naujausiomis mokslo žiniomis šioj srityje, skatins diskutuoti, kaip demencija yra susijusi su ligomis, apie kurių prevenciją kalbame garsiai – širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas ir kt. Taip pat kviesime reflektuoti, kaip fizinės veiklos praktika galėtų tapti prieinama demenciją turintiems asmenims ir jų globėjams.

Pranešėjas – prof. Michaelas Hornbergeris, (Didžioji Britanija). Michaelas yra Rytų Anglijos universiteto (UEA) Norvičo medicinos mokyklos taikomųjų demencijos tyrimų profesorius. Jo vadovaujamuose tyrimuose yra taikomos įvairūs mokslinių tyrimų metodai (klinikiniai, pažinimo, sensorinės technologijos, vaizdiniai ir genetiniai tyrimai). Profesorius aktyviai populiarina demencijos srities tyrimus savo bloge: https://dementiascience.org/

Diskusijos dalyvės:

  • Doc. dr. Vida Janina Česnaitienė, Fizinio ir socialinio ugdymo katedra, Lietuvos sporto universitetas;
  • Doc. dr. Vida Ostasevičienė, Taikomosios fizinės veiklos magistro studijų programos direktorė, Lietuvos sporto universitetas;
  • Doc. dr. Kristina Poderienė, mokslo darbuotoja, Sveikatinimo ir reabilitacijos katedra, Lietuvos sporto universitetas;
  • Prof. dr. Diana Rėklaitienė, Lietuvos sporto universiteto rektorė.

 

 

„Šokis ir demencija: kūrybinis procesas gerovei ir paslaugų kokybei“

Kada: 2021 m. spalio 5 d., 18.00–19.30 val.

Kur: renginys vyks nuotoliniu būdu platformoje „Facebook“. 

Renginys nemokamas, be registracijos.

Pranešimas anglų kalba bus verčiamas į lietuvių kalbą.

Sekite renginio naujienos platformoje „Facebook “.

Naujausi tyrimai pažymi, kad fizinės veiklos ir meninės raiškos sinergija per šokį teigiamai veikia mūsų galvos smegenų sveikatą. Demencija yra neurodegeneracinė, progresuojanti ir šiuo metu nepagydoma būklė – ar šokis gali turėti teigiamą poveikį demenciją turinčių asmenų sveikatai, ar tai tėra dar viena galima užimtumo forma? Ar šokio praktika turi prisidėti prie socialinių ir sveikatos paslaugų kokybės ir šiose srityse veikiančių specialistų įgūdžių ugdymo? Šiuos ir kitus klausimus kviečiame aptarti tarpsektorinėje diskusijoje.

 Pranešimai:

  • „Judesys ir demencija: šokis palaikyti demenciją turinčių asmenų sveikatą ir gerovę“, Magda Kaczmarska, The Global Brain Health Institute mokslinė bendradarbė (Lenkija / JAV)
  • „Šokis ir neurodegeneracinės ligos: ką sako mokslas apie šokio taikymo galimybes gydymui ir sveikatos stiprinimui?“, Milda Šeduikienė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytoja-rezidentė.

 

Diskusijos temos:

  • Šokis bendruomenėje: saviraiškos ir galimybės demenciją turintiems asmenims;
  • Šokis humaniškos sveikatos ir socialinės priežiūros kūrimui: specialistų emocinio ugdymas, į asmenį orientuotų paslaugų plėtotei.

 

Diskusijos dalyviai:

  • Magda Kaczmarska, kūrybingo senėjimo aktyvistė, šokėja;
  • Dr. Simona Karpavičiūtė, tyrėja;
  • Justina Kiuršinaitė, šokio praktikė;
  • Milda Šeduikienė, gyd. rezidentė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto; Šeimos medicinos klinikoje;
  • Laurynas Žakevičius, „Low Air“ Vilniaus miesto šokio teatras / šokio mokyklos įkūrėjas ir vadovas.

 

 

Socialinės akcijos

Apšviesti objektai

Rugsėjo 21 d. Lietuvos miestų centruose purpurine spalva bus apšviesti įvairūs objektai. Veiksmas vyks šiuose miestuose: Vilnius (Vilniaus Karaliaus Mindaugo, Baltasis, Žaliasis ir Žvėryno tiltai; Vilniaus televizijos bokštas), Kaunas (Laisvės alėjos fontanas), Šiauliai (Šiaulių Prisikėlimo aikštėje esančios apžvalgos aikštelės siena), Jonava (Jonavos Šviesos bokštas; Jonavos kultūros centro krašto muziejaus ir Jonavos viešosios bibliotekos pastatai), Palanga (Palangos koncertų salė) ir Druskininkai (Druskininkų muzikinis fontanas).

 

Lietuvos muziejų akcija „Mėlyna žinutė“

Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir Nacionalinė dailės galerija kviečia Lietuvos muziejus, kitas organizacijas ir visus Lietuvos žmones jungtis prie socialinės akcijos „Mėlyna žinutė“ ir taip kartu paminėti rugsėjo mėnesį, kuris visame pasaulyje žinomas kaip Alzheimerio mėnuo.

Kviečiame savo socialiniuose tinkluose pasidalinti „mėlyna“ žinute! Daugiau informacijos

 

Informavimo akcija „Kalbėkime apie demenciją“

Visą rugsėjo mėnesį socialiniuose tinkluose Facebook, Twitter, Instagram ir LinkedIn platinamos žinutės su demencija susidūrusių žmonių ir šioje srityje veikiančių asmenų komentarais; „Alzheimer Disease International“ informuotumo apie demenciją didinimo priemonės.Žinutės socialiniuose tinkluose žymimos grotažymėmis #pažinkdemenciją; #pažinkAlzheimerį; #KnowDementia; #KnowAlzheimers.

 

 

Programa „Kalbėkime apie demenciją“ yra projekto „Demencijos strategijos link: situacijos analizė ir informuotumo didinimas“ dalis. Projektą finansuoja Aktyvių piliečių fondas, finansuojamas EEE finansinio mechanizmo lėšomis. Projekto rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. Partneriai: Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuvos sporto universitetas, Klaipėdos regiono Alzheimerio ligos klubas „Atmena“, Kauno Alzheimerio klubas, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, tarptautinė organizacija „Alzheimer Disease International“ (ADI), Kauno visuomenės sveikatos biuras.